Ne téveszd szem elől a célt!

Milyen céljai lehetnek két embernek akik a közös életet választották?

1. Mindenképpen kell lennie közös céloknak

Ezek a már említett, általánosan megfogalmazott hosszú távú harmonikus kapcsolaton kívül olyan elemeket is kell, hogy tartalmazzanak, melyek kettőtök közös munkájának, egybevágó érdeklődési körének, elképzeléseinek a tárgyiasult eredménye.

egyéni és küzüs célok
célok a párkapcsolatban

A közös munka, közösen megélt pozitív, örömteli élmények összetartanak.

2. Mindenképpen kell lennie egyéni céloknak.

Az egyéni célok megvalósítása tesz bennünket teljessé, önértékelésünket stabilizálja.

A saját céljaink elérése érdekében átélt küzdelem megtanít tisztelni önmagunkat és értékelni a párunk elért eredményeit.

A kisebb-nagyobb céljaink felé vezető úton elért sikerek, eredmények tartást és önbizalmat adnak, ezáltal megvédenek minket az „én nem vagyok elég jó”, vagy a kiszolgáltatottság lehúzó, néha megalázó, lelkileg megnyomorító érzésétől.

Az ebből eredő természetes igény az, hogy az egyéni és a közös célok nem lehetnek ellentétesek egymással, mert az előbb-utóbb széthúzást, elkülönülést eredményezne.

Amennyiben az önmegvalósítással kapcsolatos célokról kiderült, hogy összeegyeztethetők, vagy átfedésben vannak a közös célokkal, akkor egyértelműen támogatni, segíteni fogjátok egymást az egyéni úton is.

Az egyéni célok legnagyobb jelentősége abban rejlik, hogy az önállóan elért sikereidért – legyenek azok bármilyen kicsik, vagy nagyok – képes leszel elismerni, nagyra becsülni, értékelni önmagad. Ezek alapján leszel képes SZERETNI is ÖNMAGADAT.

Az önszeretet nem egyenlő az önzéssel. Az önző ember úgy érvényesíti a saját érdekét, hogy figyelmen kívül hagyja a másikét, ha kell bántóan, érzéketlenül átgázol annak jóérzésein, személyes határain.

Aki önmagát szereti az felvállalja és úgy érvényesíti a saját érdekeit, hogy maximálisan figyelembe veszi a környezete érdekeit, személyes határait is.

Ha jóban vagy magaddal, akkor boldog vagy és kiegyensúlyozott.

Ezáltal képes vagy megteremteni a környezetedben is a harmóniát. Abból az élet érzésből tudsz átadni, ami benned van.

Egy sikertelen, megalkuvó, önmagát szolgaságban tartó ember nem lehet boldog még akkor sem, ha úgy gondolja, hogy az önfeláldozásával másokat boldoggá tesz.

Ez önbecsapás és csak idő kérdése, hogy mikor válsz miatta frusztrálttá, szorongóvá, depresszióssá.

Nem mondhatsz le önmagadról, a saját vágyaidról, nem élheted boldogan senki más életét, csak a sajátodat.

Ez teszi majd boldoggá a környezetedet is.

A folytatást olvasd el itt: A közös célok karbantartása

Szeretettel és segítő támogatással várlak a Párkapcsolati coachingon vagy Egyéni tanácsadáson.  Rövid probléma leírással jelentkezz be az info@medihol.hu e-mail címen.

MERT SZERETNI ÉR!

Még több hasonló cikkért,  Ajándék e-könyvemért és a Kedvezmény Kuponért iratkozz fel a hírlevelemre most!

feliratkozásNémedy-Nyul Marianna Cecília